Preview
Remove image

Doa Kami...

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk
neraka jahannam dalam keadaan hina dina! -Surah Al-Mukmin ayat 60
Selamat Ulang Tahun....


BloggersNetwork@Perak


Bloggers wanita
Satu kenangan yang tidak akan dilupakan
KEMENANGAN ITU CUMA SATU KEMANISAN DALAM PERJUANGAN

Sesuatu yang telah dilalui itu dipanggil sejarah.Namun harus difahami bahawa sejarah dan kenangan itu berbeza maksud dan pengertiannya.Sejarah adalah apa yang kita lalui dan kita tempuhi.Kenangan ialah sesuatu yang juga kita lalui namun ia tidak akan kembali kerana ia tidak lagi sama seperti dahulu.

22 November 2009 genaplah Setahun ulang tahun kelahiran BloggersNetwork@Perak ,satu nama yang pernah gah satu ketika dahulu.Ia dizahirkan ketika Kerajaan PR mula menapak didalam beberapa Negeri di Malaysia.Kerajaan Perak memulakan langkah pertama apabila membuka pintu dan menerima kehadiran penulis-penulis bebas yang lahir dari kalangan mereka yang menulis di laman-laman Blog.Hasil usaha dari MSK maka semua Blogger yang tidak mengenali antara satu sama lain bertemu dan duduk bersama atas nama persaudaraan dan minat yang sama.Perjumpaan dan juga pertemuan yang dihadiri dan dirasmikan oleh Dato Seri Ir Hj Nizar Jamaluddin nampak teratur dan menarik dan pada hari tersebut juga lahirlah istilah satu istilah baru yang dinamakan KAMAR.

Namun ia tidak berakhir disitu,semangat dan juga keazaman rakan-rakan untuk membantu PR dan juga menyampaikan maklumat kepada Rakyat berterusan dan dikembangkan ke Kelantan Darul Naim.Pertemuan dan perbincangan bersama dengan Bloggers di sana cukup bermakna dan meninggalkan kesan yang baik.

Penubuhan Bloggers Network@Malaysia telah disempurnakan oleh Dato Paduka Hussam Musa yang pada masa itu hadir sebagai wakil Kerajaan Negeri kelantan dan bersama dengan kami untuk satu hari yang penuh makna.Hari yang mana kehadiran kami di hargai dan bermulalah satu persaudaraan dan ikatan persahabatan dengan semua rakan-rakan Bloggers.
Di Kelantan BloggersNetwork@Malaysia

BloggersNetwork@Malaysia melangkah setapak lagi apabila kali ini Pulau Pinang juga menggarap dan menyelusuri jejak yang sama.Apabila Kerajaan Perak mengiktirafnya selepas itu Kelantan dan ia membawa AURA tersendiri dan ia dapat bertapak kali ini di Pulau Pinang.Merupakan satu yang baik apabila 3 Negeri bersatu dan mengiktiraf Identiti baru ini.

Hasil dari ikatan dan kerjasama ini maka ia telah banyak mencipta kejayaan dan sejarah tersendiri yang begitu meninggalkan kesan disanubari setiap dari kami.Kejayaan yang kini dapat dilihat dalam arena politik Negara begitu membanggakan.Satu kesyukuran yang tidak terhingga kami ucapkan kepada Allah swt yang bnyak memberikan kekuatan kepada kami dalam menegakkan kebenaran.

Namun hari ini pelbagai yang terjadi,pasang surut ombak di lautan turut melanda kami.Ketidak seimbangan cuaca turut menjadi tempias kepada kami.Satu ikatan yang dahulu terbina kini agak longgar ikatannya,ada ruang-ruang yang telah diresapi angin dan mula menampakan ketidak seimbangan dan sebelum ia reput dan terputus maka ia perlu diganti dan diikat kembali agar ia kembali bersatu.

Kita tidak berpecah dan terlerai tapi kita hanya kadang kala diasak taufan yang singgah sesekali ia menginginkannya.Namun walau setinggi badai sekalipun kita tetap sama.Satu pasukan yang berkhidmat untuk Rakyat dan selamanya akan bersama Rakyat.Bloggers ialah satu nama dan yang bernaung di bawahnya merupakan mereka yang berperanan mencantik dan memperelokannya dan ia ialah penghuninya.

Buangkan istilah Bloggers Pas,Keadilan,Dap mahupun apa sahaja kerana kita dahulu pernah hadir dan bertekad untuk menjadi satu gelombang baru dalam memantapkan PR.Kerana identiti kita itu hanya ISLAM,dan bersatulah untuk Islam selamnya.

Oleh itu marilah kita bersama mengembalikan sejarah itu agar ia tercipta dan berjaya kali ini.Buangkan semua keraguan dan bersatu atas nama Keadilan dan Kebenaran..!

Gambar dari blog kak luna

Perak FA | Perlantikan Jurulatih & Persiapan Musim 2010

Perak FA | Persatuan Bolasepak Perak

Teka teki berkenaan siapa jurulatih pasukan bolasepak Perak Darul Ridzuan musim 2010 ini terjawab apabila pihak pengurusan PAFA yang bermesyuarat baru-baru ini telah melantik Raja Azlan Shah Bin Raja So’ib sebagai ketua jurulatih Perak yang baru manakala jurulatih skuad Presiden musim 2009, Abu Bakar Fadzim pula sebagai penolong jurulatih.

Setiausaha Kehormat Perak FA, Tuan Haji Anuar Hashim ketika dihubungi wakil SDN turut mengesahkan bahawa pasukan Perak akan beraksi di dalam Liga Super musim 2010 nanti walaupun terpaksa menyelesaikan hutang lapuk yang ditanggung oleh persatuan.

Kita memahami bahawa bolasepak ialah sukan kegemaran rakyat negeri Perak dan pengurusan sedia ada di bawah Presiden sekarang iaitu Datuk Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin akan mematuhi pra-syarat yang ditetapkan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dalam memastikan supaya skuad seladang tidak ketinggalan musim hadapan.

“Sejumlah RM 272 ribu gaji tertunggak dan RM 728 ribu bayaran KWSP perlu diselesaikan tidak termasuk tunggakan LHDN pemain dan pegawai, hutang pengangkutan serta penginapan dan jika di hitung semua itu mampu mencecah jutaan ringgit”, jelas beliau.

“Pada masa yang sama, Perak FA telah pun menghantar surat kepada kerajaan negeri yang ada sekarang untuk memohon bantuan kewangan namun masih tiada sebarang jawapan diberi. Sewaktu pengurusan PAFA terdahulu, kerajaan negeri ada menyumbangkan sejumlah RM 550 ribu bagi membantu perjalanan pasukan musim 2007/2008″ terang beliau lagi.

“Pengurusan sedia ada tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya dalam pembayaran gaji pemain dan lain-lain perkara yang bersangkutan sepanjang mengendalikan pasukan”.

“Jika hutang-hutang tersebut sudah lama tidak mampu diselesaikan oleh pengurusan terdahulu tentulah pengurusan yang ada kini memerlukan lebih masa untuk menyelesaikannya” jelas beliau (Tuan Haji Anuar Hashim) sebelum mengakhiri perbualan.

Diharap dengan berita ini mampu menyelesaikan kekusutan yang bermain di minda para penyokong bolasepak Perak tentang status dan hala tuju pasukan Perak dalam Liga Malaysia musim 2010 nanti. - Sumber SDN

SPR ooooo SPR..!!

MKini

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menangguhkan keputusan mengosongkan kerusi DUN Kota Siputeh di Kedah minggu lalu.

Suruhanjaya itu bagaimanapun akan membuat rayuan di Mahkamah Rayuan berhubung penolakan penangguhan tersebut.

Isnin lalu, hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi itu kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Dalam keputusannya, hakim menegaskan bahawa SPR bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih merupakan wakil rakyat bagi Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan.

Sya :

Spr seolah-olah dicucuk dan dipaksa untuk menuntut HAK dan juga mengikut kata UBN dalam isu pengosongan kerusi Kota Siputeh.Spr yang sepatutnya tidak mempertikaikannya namun dilihat semakin tempang dan hilang fokus dalam mentakbir sistem berpolitik di negara ini.SPR yang sepatutnya bertindak sebagai badan BEBAS kini dilihat semakin terjerat dan terikat dengan ikatan ataupun BAI'AH bersama dengan UBN.Mungkin juga SPR juga telah pun mengungkap kata BAI'AH bersama UBN dengan bermacam lagi ugutan dan kata-kata penghamba abdian kepada UBN.

Bolehlah diibaratkan SPR seoalah-olah kini berada di tingkat 14 banggunan tinggi dan sekiranya mereka teragak-agak dan tidak mendahulukan UBN,maka akan jatuh berkecailah mereka dari tingkat 14 itu yang mana pastinya ia tidak akan meninggalkan kecederaan parah melainkan kehancuran mereka.

Apakah SPR juga telah diugut oleh UBN sekiranya tidak mengikut telunjuk mereka maka akan sampailah HADIAH istimewa dari UBN yang berupa satu lagi Kepala Haiwan kegemaran mereka iaitu L**B*.

Mungkin juga SPR telah dijanjikan oleh UBN sejumlah wang sebanyak jumlah kotak yang dijumpai oleh R**M*H.Mungkin juga UBN telah menyogok pengerusi dan juga pegawai-pegawai SPR dengan tawaran-tawaran yang hebat seperti pakej penginapan di Hotel-Hotel Mewah di Port Dickson ataupun bermacam lagi yang membolehkan mereka mendapatkan kepuasan dan menang dalam menidakkan kekosongan kerusi tersebut kerana Takut dan Gentar KALAH dalam perlawanan ini.

Dan tindakan ini juga sya tafsirkan ibarat nak 'luah C4 di mulut nak Telan Takut Meletup'..

Lu orang pikir la sendiri.


Penyiasat dedah nama adik Najib

Penyiasat persendirian P Balasubramaniam menyebut nama adik perdana menteri dengan tindakannya menarik balik akuan bersumpah mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dengan kes Altantuya Shaariibuu.

Pendedahan nama Datuk Mohamed Nazim Razak dibuat dalam bahagian akhir wawancara bekas anggota polis Cawangan Khas itu - yang pernah bertugas dengan Abdul Razak Abdullah Baginda, kenalan rapat Najib - dalam laman web Malaysia Today hari ini.

Sebelumnya, dalam empat bahagian awal tembual tersebut, Balasubramaniam hanya menyebut adik perdana menteri dengan gelaran "seorang Datuk VIP" yang ditemui di The Curve, Damansara pada malam selepas membuat pendedahan menggemparkan itu.

"Beliau di sana bersama isterinya yang sedang sarat mengandung. Walaupun saya tidak bercakap dengannya (wanita itu), saya mengenalinya sebagai seorang personaliti TV.

"Saya rasa beliau (isteri) pernah menjadi pengacara rancangan Nona (di TV3)," Balasubramaniam dipetik berkata.

Penyiasat persendrian itu menggemparkan negara pada 3 Julai tahun lalu apabila muncul di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya dan mengumumkan akuan bersumpahnya yang mengaitkan Najib, waktu itu timbalan perdana menteri, dengan wanita Mongolia itu yang mati dalam pembunuhan luar biasa.

Keesokannya, 4 Julai tahun lalu, beliau menarik balik kenyataan dalam akuan sumpah awal melalui akuan kedua di sidang media yang diadakan secara tergesa-gesa dan kelam-kabut sebelum menghilangkan diri secara misteri di luar negara.

Dalam bahagian kelima wawancara ini, beliau turut mendakwa ahli perniagaan permaidani yang dikenali Deepak, orang tengah yang terlibat dalam perancangan membawanya ke luar negara, memberitahunya isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor gembira dengan tindakannya membuat penafian pembabitan Najib-Altantuya dan "ingin bersarapan dengannya".

Najib menafikan pembabitannya dengan wanita tersebut, sementara Abdul Razak pula dibebaskan daripada pertuduhan bersubahat membunuhnya.

Sumber Malaysiakini
baca lanjut disini

UMNO selamanya Rasuah-DS Nizar Jamaluddin

Sg Siput 19 November 2009 : Dato Seri Nizar mengimbau kembali dan menerangkan kepada Rakyat mengenai apa yang berlaku pada waktu awal dahulu yang ketika mana diwaktu itu UBN menawarkan kebanyakkan Adun-Adun PR dengan wang ringgit dan pelbagai lagi jawatan seperti Exco Kerajaan Negeri sekiranya mereka mahu untuk bersama UBN.Dato Seri menyatakan sendiri bahawa Beliau juga turut ditawarkan wang ringgit dan jawatan Menteri Besar sekiranya Beliau mahu untuk bersama-sama dengan UBN di awal pemerintahan PR di Perak dahulu.Beliau memberikan gambaran kepada Rakyat dan menyatakan kepada mereka untuk menilainya sendiri bahawa inilah sikap Pemimpin UBN yang ketika itu cuba menyogok kami Adun-Adun PR dengan wang ringgit dan kesenangan.Beliau turut menegaskan bahawa setelah sekian lama dan untuk selamanya Umno akan menjadi sebuah Parti yang mengamalkan rasuah.Ia bukan sekadar tuduhan namun ia diakui sendiri oleh Pimpinan UMNO iaitu Tun Dr Mahathir dan juga Tengku Ritaudin yang mengesahkan bahawa parti UMNO ialah parti rasuah.

Sabda Rasullulah yang bermaksud : 'Rasuah yang terdiri daripada penerima,pemberi,pencatit rasuah dan yang menjalankan kerja-kerja rasuah ini dibalas dengan siksaan Api Neraka'.

Perumpaan buat UMNO ialah seolah-olah mereka ini melihat budaya rasuah semacam seekor lalat yang hinggap dihidung,dan di kuis dengan mudah oleh mereka sedangkan kita ummat islam menggambarkan rasuah ini semacam satu gunung yang besar yang nak runtuh menghempap kita dan kita lari dengan laju.

Beliau juga menyatakan bahawa budaya ini sebenarnya dibentuk oleh Pimpinan merka apabila 1 Malaysia(Najib Tun Razak) juga menggambarkan kepada semua bahawa rasuah ini hnya sekadar kesilapan taknikal dan ia menampakan ia begitu mudah untuk dimaafkan dan diperbetulkan.Maka akibat dari itu lah maka UMNO hari ini boleh membuat perkara-perkara yang dipenuhi rasuah semata-mata untuk mendapatkan kuasa.

Umno membuat perkara-perkara yang bertentangan dengan syarak kerana pemikiran mereka menetapkan bahawa agama itu asing dan politik itu asing.Ia bermakna bagi fahaman mereka Allah swt hnya akan bertanya pada mereka bab - bab rukun sahaja sedangkan Allah swt berfirman di dalam surah 36 ayat 65 yang bermaksud :

'Pada hari itu aku akan kunci mulut-mulut kalian dan tangan-tangan kamu aku benarkan berkata-kata berkenaan dengan apa yang kita lakukan diatas muka bumi ini dan kaki-kaki kamu menjadi saksi.'

Di akhir ceramah itu,Beliau merumus dan menyatakan bahawasanya akibat dari pemikiran yang mengasingkan antara agama dan politik inilah yang membuatkan UMNO tidak takut untuk memikirkan akan salah dan silap,dosa dan pahala,akhirat dan dunia kerana bagi mereka Allah swt tidak akan bertanya tentang perkara-perkara itu.


Yb Yunus dan Surya turut menjadi Penceramah termasuk Yb Jayakumar


Blogger Sentiasa Bersama Perubahan Dan Rakyat..!

Sesi Penerangan oleh DSAI
Pendirian yang diperjelaskan

Antara-Antara mereka yang berdiskusi bersama DSAI

MSK
Zorro Team

Yb Tian Chua


DSAI
Harris and Uncle zorro

M3M dan Ummu Asiah
Zorro,Amin Iskandar,F3m dan MSK
Team PerakExpress dengan DSAI

Kehadiran blogger-blogger terkemuka ke majlis pertemuan di Kelab Taman Tasik memberi peluang kepada saya untuk bersemuka dengan mereka sekaligus berusaha menguburkan segala kekeliruan yang berlegar selama ini. Terima kasih saya ucapkan kerana sudi datang walau pun dari jauh terutamanya kepada rakan-rakan PerakExpress.

Sungguhpun dalam beberapa ketika ini ada tulisan di antara mereka sedikit pedas, saya percaya mereka tidak mempunyai sebarang niat buruk. Apa yang dinukilkan adalah merupakan satu hasrat untuk melihat Perubahan segera terlaksana dan rakyat dapat mengecap hasilnya.

Malah pertemuan tadi menyaksikan mereka menghujani saya dengan pelbagai soalan yang jujur dan kadangkala panas. Namun saya sendiri sebagai seorang blogger memahami gelojak hati penulis yang mahukan ruang bebas dan tidak dikongkong.

Sebarang perdebatan dan persoalan di dunia blog mencerminkan keinginan rakyat untuk mengembalikan hala tuju negara kepada landasannya yang sebenar. Sekian lama dibungkam suara-suara berani muncul mencabar naratif sang penguasa.

ANWAR IBRAHIM

SPR yang MELATAH..??


Persoalan...??

Siapa yang nak bertanding ni Parti atau SPR...???


Siapa calon nya ni dari Parti Politik atau SPR..????
Kenapa SPR yang Beria-ia nak menolak Keputusan Mahkamah..???

Jawapannya....

Nampak sangatlah SPR ni merupakan Parti Kompenan UBN...!

Fikir la sendiri...!!


Tabung Tok Guru..Nik Aziz menyapu air mata kerana sedih dengan fitnah yang dilakukan terhadapnya.

Nik Aziz menyapu air mata kerana sedih dengan fitnah yang dilakukan terhadapnya. Gambar Ihsan Pinkturtle.

Tok Guru,

Aku tak tau dah banyak mana airmata Tok Guru yang mengalir sepanjang perjalanan perjuangan Tok Guru.
Aku tak tau dah banyak mana tohmahan dan fitnah yang telah dilemparkan terhadap Tok Guru.
Aku tak tau dah banyak mana kesedihan dan keperitan yang dialami oleh Tok Guru.

Tapi aku tau sejauh mana keikhlasan Tok Guru dalam memperjuangkan keadilan dan kesaksamaan.
Aku tau sejauh mana pengorbanan yang telah dilakukan oleh Tok Guru.
Aku tau sejauh mana kejujuran Tok Guru dalam menanggung amanah yang diberikan.

Dan aku sakit hati bila ada orang melakukan khianat terhadap Tok Guru.
Aku sakit hati bila ada orang yang menuduh dan memfitnah Tok Guru.
Aku sakit hati bila ada orang yang cuba menjatuhkan Tok Guru.

Jangan diambil sedekah orang yang khianat.
Jangan diambil budi orang yang berperangai iblis.
Jangan diambil peduli mereka yang cuba mengkhianati Tok Guru.

Aku masih menghormati Tok Guru sebagai pemimpin rakyat.
Aku masih menghormati Tok Guru sebagai pemimpin masyarakat.

Sebab aku tahu
Pengorbanan Tok Guru adalah untuk rakyat.
Air mata Tok Guru adalah airmata untuk rakyat.
Dan doa Tok Guru adalah doa untuk rakyat.

Aku tak ada duit nak sponsor Tok Guru.
Dan aku tau Tok Guru juga tak perlu duit aku untuk pergi Mekah.
Tapi aku sakit hati, bila niat Tok Guru untuk ke Mekah di putarbelitkan oleh orang lain.

Hari ini aku jual getah.
Lepas tolak duit beras.
Lepas tolak duit gula dan kopi.
Lepas tolak duit belanja anak kesekolah.
Lepas tolak duit bayar bil air dan api.
Lepas tolak bayar duit streamyx.

Aku masih ada RM2.00 untuk aku sedekahkan kepada Tok Guru.
Supaya Tok Guru dapat mengerjakan Haji pada tahun ini.
Supaya Tok Guru dapat berdoa didepan Kaabah untuk kesejahteraan kami.
Supaya Tok Guru dapat terus berjuang untuk kebebasan kami.

Dan aku percaya, masih ramai diluar sana yang akan bersetuju dengan aku.
Kita hantar Tok Guru ke Mekah dengan wang rakyat.
Kita hantar Tok Guru ke Mekah dengan duit penoreh getah, duit petani, duit penjaja, duit pekerja kilang, duit nelayan.
Kita hantar Tok Guru ke Mekah dengan penuh keikhlasan.

Kita tidak mengharapkan pembalasan.
Kerana kita tahu…

Pengorbanan Tok Guru adalah untuk rakyat.
Keikhlasan Tok Guru adalah untuk rakyat.
Airmata Tok Guru adalah untuk rakyat.
Doa Tok Guru adalah untuk rakyat.

Kita buktikan….
Bahawa Tok Guru sentiasa dekat dihati rakyat.

Sumber PerakExpress.com/MSK

Anwar kini penasihat ekonomi S'gor-Malaysiakini

Menteri besar Selangor mengumumkan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai penasihat ekonomi negeri itu "dengan elaun tetap sebanyak RM1 sebulan".

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata surat lantikan rasmi akan diserahkan kepada bekas menteri kewangan itu selepas jawatankuasa exco bermesyuarat minggu depan.

Bercakap dalam sidang media semalam, beliau berkata Anwar akan mengambil peranan penasihat seperti Lee Kuan Yew yang menjadi menteri mentor bagi Singapura.

"Beliau akan memandu kita dalam soal ekonomi dan berhubung terus dengan pejabat menteri besar.

"Pakatan Rakyat juga bersetujua lantik Anwar jadi penasihat ekonomi sebab beliau ada pengalaman dari segi tersebut," kata Abdul Khalid selepas menggulung perbahasan bajet negeri itu.

Beliau, yang juga wakil rakyat PKR Ijok, membuat pengumuman pelantikan Anwar ketika berucap dalam persidangan DUN berkenaan.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Abdul Khalid berkata pelantikan itu dibuat memandangkan Anwar berpengalaman sebagai menteri kewangan dan juga sebagai pengarah dana dan penasihat sebuah bank Islam terbesar di dunia.

Beliau menjelaskan, usaha ini juga selari dengan hasrat negeri itu untuk menjadikan Shah Alam sebagai pusat pelaburan dana Islam.

"Masa menteri kewangan dulu, dia berpengalaman bangunkan perbankan Islam," katanya, sambil menambah kerajaan negeri masih belum menggunakan sepenuhnya kebolehan Anwar.

"Kelayakan beliau tidak boleh kita persoal. Beliau setuju untuk diberi elaun tetap sebanyak RM1 sebulan."

Jelasnya bayaran itu sebagai tanda keikhlasan Anwar untuk berkhidmat dalam kerajaan negeri itu.

Isnin Keputusan nya..!!

Mahkamah Tinggi di sini semalam menetapkan Isnin ini untuk memutuskan sama ada pilihan raya baru akan diadakan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kota Siputeh di Kedah selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menetapkan tarikh itu selepas mendengar penghujahan panjang lebar oleh peguam Sulaiman Abdullah yagn mewakili Speaker DUN Kedah Abdul Isa Ismail yang memohon semakan semula kehakiman terhadap keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mengekalkan Abu Hassan sebagai Adun.

Abdul Isa mahu mahkamah mengisytiharkan bahawa Abu Hassan bukan lagi seorang Adun berikutan kegagalannya untuk menghadiri dua persidangan DUN berturut-turut iaitu pada 19 April dan 9 Ogos tahun ini dan kerusi berkenaan adalah kosong.

Beliau turut memohon perintah supaya SPR mengadakan pilihan raya kecil yang baru.

Abdul Isa memfailkan semakan kehakiman itu pada 1 Sept, selepas SPR memutuskan bahawa kerusi Kota Siputeh tidak kosong dan Abu Hassan masih merupakan seorang Adun.

Dalam penghujahannya, Sulaiman berkata: "Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah memperuntukkan bahawa jika mana-mana Anggota Dewan Undangan Negeri tidak menghadiri persidangan dewan tanpa kebenaran daripada Speaker selama dua persidangan berturut-turut, maka kerusinya akan menjadi kosong.

"Prasyarat dalam Perkara 51 telah pun berlaku, tiada ruang bagi responden pertama untuk mendakwa bahawa beliau masih Adun Kota Siputeh."

Beliau juga berkata SPR sebagai responden kedua telah bertindak secara tidak sah dan melakukan kesilapan bidang kuasa apabila memutuskan bahawa tiada kekosongan bagi kerusi DUN Kota Siputeh dan Abu Hassan masih merupakan Adun Kota Siputeh.

"Mereka (SPR) terbawa-bawa dengan keputusan Mahkamah Persekutuan bahawa mereka kini dianggap mempunyai kuasa tunggal untuk menentukan bahawa berlaku kekosongan secara kebetulan bagi kerusi DUN itu," kata Sulaiman.

Peguam itu berhujah bahawa keputusan dalam kes Speaker Perak menentang Jamaluddin Mohd Radzi dan dua lagi Adun, yang diputuskan oleh panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan, perlu dibezakan memandangkan kes itu membabitkan isu peletakan jawatan Adun terbabit.mstar

Polis Gagal Pulangkan Seluar Saya !-Yb Gobalakrishnan


Kuala Kangsar : Malam ini satu ceramah penerangan isu semasa telah diadakan di kawasan perumahan Awam Batu 4,Kuala Kangsar.Antara penceramah yang hadir ialah Yb N.Gobalakrishnan dan juga Yb Dato Mahfuz Omar.Ceramah bermula sekitar am 10.00 malam disebabkan hujan yang turun agak lebat dan menyebabkan hadirin yang hadir agak kurang.
`PULANGKAN`- Gobi : Gobala dalam ceramahnya turut berkongsi cerita mengenai apa yang berlaku dalam politik Negara dan juga Pakatan Rakyat.Beliau yang menyifatkan bahawa Pakatan rakyat merupakan salah satu Medium terbaik bagi Rakyat dalam membuat perubahan di Negara ini.

Beliau turut berkongsikan cerita mengenai kes mahkamah yang Beliau hadapi yang mana slaah satunya ialah berkaitan dengan apa yang berlaku di dalam pilihanraya permatang Pasir.Mahkamah yang baru-baru ini telah memutuskan agar pihak Polis memulangkan semula seluar milik Beliau kepadanya dalam masa 2 minggu sehingga artikel ini ditulis masih gagal menyerahannya.Kami juga dimaklumkan bahawa tarikh itu telah berakhir pada tepat jam 12.00 malam tadi.

Gobala turut menyatakan bahawa sekiranya ia masih gagal dikembalikan Beliau mengesyurkan kepada Pihak Polis agar menyerahkannya kepada Hakim tanda kegagalan Pihak Polis melaksanakan tugas mereka.
Dato Mahfuz Omar mengulas mengenai Badjet Negara yang disifatkan sebagai Badjet PANADOL!
Hadirin yang hadir begitu sabar dan semangat mereka dipuji kerana sanggup berhujan dan menanti ceramah sehingga selesai.

SULTAN TIADA KUASA MEMECAT NIZAR

OLEH : MOHAMED HANIPA MAIDIN

“ Tunjukkan mana-mana peruntukkan di dalam Perlembagaan Perak yang memberi kuasa kepada Y.M Sultan Perak untuk memecat Nizar sebagai Menteri Besar ( MB ) Perak yang sah”. Itulah intipati hujah pasukan peguam Nizar semasa berhujah di Mahkamah Persekutuan , Putrajaya pada 5 November yang lalu.

Peguam Zambry dan Peguam Negara berhujah bahawa Zambry adalah MB yang sah kerana beliau telah dilantik oleh Y.M Sultan Perak di bawah Perkara 16 ( 2 ) Perlembagaan Negeri Perak. Peguam Nizar pula berhujah sebelum Zambry boleh mendakwa dia adalah MB Perak yang sah beliau perlu membuktikan terlebih dahulu bahawa jawatan MB yang disandang oleh Nizar telah dikosongkan ataupun Nizar telah dipecat secara sah berdasarkan Perlembagaan Negeri Perak.

Sepertimana yang dikatakan oleh Harley CJ ( Borneo ) di dalam kes Stephen Kalang Ningkan v Tun Abang Haji Openg and Tawi Sli ( 1966 ) 2 MLJ 187 , terdapat dua keadaan di mana Governor ( atau Sultan ) mempunyai bidibicara iaitu (a) dalam isu pelantikan MB dan ( b ) enggan bersetuju untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri ( DUN ) .

Harley CJ seterusnya berkata “ As regards to ( a ) , nobody could be so foolish to suggest that a Governor could appoint a second Chief Minister while there was still one in office..” ( Terjemahan : “Berkenaan ( a ) , tiada orang yang terlalu bodoh untuk mencadangkan bahawa Governor boleh melantik MB yang kedua jika MB yang pertama masih memegang jawatan tersebut.” )

Apa yang jelas sehingga 5 November 2009 Zambry masih tidak dapat membuktikan bahawa kerusi MB yang Nizar pegang telah dikosongkan atau Nizar telah dipecat secara sah oleh Sultan Perak.

Peguam Zambry dan Peguam Negara berhujah bahawa memandangkan Nizar telah memohon secara betulis pada 5.2.2009 kepada Sultan bagi pembubaran DUN Perak di bawah Artikel 16 ( 6 ) Perlembagaan Perak dan memandangkan Sultan enggan menggunakan budibicaranya untuk membubar DUN Perak maka Nizar dan barisan exconya hendaklah meletakkan jawatan berdasarkan peruntukkan itu.

Peguam Zambry dan Peguam Negara juga berhujah bahawa di dalam surat Nizar kepada Sultan bertarikh 5.2.2009 itu Nizar mengatakan jumlah kerusi BN dan PR adalah sama banyak iaitu masing-masing 28 kerusi kerana kerusi tiga ADUN yang melompat telah diisytiharkan kosong oleh Speaker. Peguam Zambry dan Peguam Negara berhujah jika pun jumlah kerusi BN dan PR adalah sama iaitu 28 Nizar masih lagi tewas jika undi tidak percaya diadakan kerana kerusi PR sebanyak 28 itu termasuk kerusi speaker maka jika undian dibuat speaker tidak boleh mengundi maka PR hanya boleh dapat 27 undi sahaja.

Peguam Nizar menjawab sebelum Artikel 16 ( 6 ) hendak digunakan oleh Zambry mestilah terlebih dahulu dibuktikan bahawa Nizar telah kehilangan kepercayaan oleh Adun –Adun dan bagi menentukan hal tersebut perlu diadakah sidang dewan bagi para Adun membawa undi tidak percaya kepada Nizar. Di dalam kes ini adalah jelas tiada sebarang undi tidak percaya telah diambil dari mana-mana sidang Dun. Oleh itu prasyarat Perkara 16 ( 6 ) tidak dipenuhi di dalam kes ini.

Peguam Nizar juga berhujah bahawa berdasarkan sejarah negara ini undi tidak percaya yang dibuat di dalam sidang dewan pernah berlaku di dalam kes di Trengganu pada tahun 1961. Pada tahun 1959, PAS berjaya membentuk Kerajaan di Trengganu dan MB yang dilantik adalah Y.B Daud Samad. Pada 26/10/1961 Ketua Penerangan Umno Tuan Syed Jaafar Albar telah mengumumkan bahawa Perikatan telah menjadi parti majoriti kerana 3 orang Adun PAS dan 3 orang Adun Parti Negara telah melompat menyertai Umno.

baca lagi disini

Mencari Pemimpim yang sebenar..!!

Dalam beberapa hari ini heboh diperkatakan oleh ramai orang akan apa yang berlaku kepada Pakatan Rakyat dalam soal memperkasakan Rakyat dan membina imej baik di dalam Pakatan Rakyat itu sendiri.Konvensyen Pakatan Rakyat yang pertama dibuat di Ipoh baru-baru ini meggambarkan bahawa ia sesuatu yang baik dan juga sesuatu yang dinantikan oleh Rakyat bagi menjadikan PR sebagai salah satu Gabungan Parti yang dapat memimpin Rakyat di negara ini.

Namun apa yang berlaku dalam jangka masa yang singkat ini ia dapat ditafsirkan sebagai pemandu arah kepada Rakyat dalam memilih Pimpinan yang ada.Rakyat yang dahulunya cukup lantang menyatakan bahawa akan teguh bersama PR dan juga yang dahulu tidak memilih PR akan memilih PR atas kerana semangat juang sesetengah Pimpinan yang ada yang dengan Tulus dan Jujur bangkit dalam menyatakan Hak Rakyat kini menjadi Lesu dan juga hampir terkulai.Kepercayaan mereka dalam meneguhkan iktikad yang ada untuk memilih PR dalam PRU 13 nanti,kini mula dipersoalkan.Namun mengapa dan apakah yang sebenarnya membuatkan ia kini menjadi persoalan..??

Jika di Perak,Rakyat di negeri ini dikurniakan oleh Allah swt seorang pejuang dan juga barisan Pejuang yang baik dalam merialisasikan harapan rakyat tersebut.Dato Seri Nizar yang bertindak sebagai `kepala' sejak dari awal telah berpenat lelah dan tidak jemu-jemu untuk bersama dengan rakyat bagi menerangkan akan apa yang berlaku dalam usaha mereka bagi mengembalikan Hak Rakyat di Negeri ini.Beliau yang juga merupakan ahli politik dan pemimpin yang baik dan mampu untuk mengasingkan diri dari politik dan tuntutan sebagai seorang pemimpin islam yang sepatutnya.

Ini jelas dilihat setiap kali Beliau mengadakan Kuliah-Kuliah yang mana Beliau mampu untuk membawa pemikiran manusia untuk lupa kepada dunia sebentar dan mengigatkan kepada Rakyat agar sentiasa mengingati asal dan juga tanggungjawab kita sebgaia hamba Allah swt dan penghuni dunia ini.Namun apakah ramai lagi pemimpin yang mampu menjadi seorang Pemimpin..??

Dengan jelas kesemua ahli politik yang ada sewajarnya memikirkan akan permintaan segolongan
rakyat yang mana mereka sebenarnya bukan sahaja mahukan Pemimpin yang Adil,Amanah dan Jujur juga yang mampu membela nasib mereka didunia ini namun yang paling penting buat mereka ialah seorang pemimpin yang mampu memimpin mereka di dunia dan Akhirat.

Sesuatu bahasa dan perbuatan yang dikeluarkan dari seorang pemimpin itu akan sentiasa dinilai dan ditafsir oleh pengikut mereka tersendiri.jika baik ia maka baiklah pengikutnya dan jika rosak kepalanya maka pastilah ekornya juga turut merasa tempiasnya.

Kerana itu sya suka menyatakan akan bahawasanya apa yang berlaku sekarang adalah sebagai satu petanda dari Allah swt yang mana sebaik-baik Pemimpin di Muka Bumi ini tiada satupun yang mampu menandingi kesempurnaan Allah swt dalam mentadbir Alam semesta ini.Kerana apa yang harus kita ingatkan ialah sesungguhnya jika Allah swt tidak mengurniakan Qudratnya kepada manusia maka apakah mungkin manusia mampu melakukannya..renung dan fikirkanlah..!

Persoalan ini sya tinggalkan buat kesemua Pemimpin bagi memikirkannya..??

Ingatlah janganlah kamu menjadi sebahagian dari mereka yang menjadikan Politik sebagai salah satu landasan buat kamu menaikkan nama dan juga demi kepentingan semata.Jangan juga kamu jadi Pemimpin Plastik kerana kelak apa yang kamu kerjakan di dunia ini pastilah akan dipertanggungjawabkan keatas kamu...!

Berfikirlah menggunakan 'AKAL',kerana yang membezakan Manusia dengan Binatang ialah 'AKAL'..!!

UBN Berjuang Demi Kepentingan Sendiri-Dato Mahfuz OmarBatu Gajah : Malam tadi berlangsung satu Ceramah Khas penerangan isu-isu semasa oleh beberapa Pimpinan Pakatan Rakyat di Taman Juta Ria,Batu Gajah.Antaranya yang hadir ialah Yb Sivakumar,Yb Chan Ming Khai,Yb Khalil Idham Lim dan juga penceramah jemputan iaitu Dato Hj Mahfuz Omar.Turut sama hadir ialah Ust Radzi yang merupakan antara Pimpinan kawasan.Kami difahamkan bahawa permit bagi ceramah ini hanya dikeluarkan oleh pihak berkuasa sekitar jam 10 pagi.

Ceramah dimulakan dengan ucapan aluan oleh Ust Radzi yang mana Beliau mengupas mengenai isu pemberian Geran Tanah kepada penduduk di Kg Pisang Hilir yang akan diberikan sedangkan penduduk kawasan Kg Pisang Sungai masih tidak memperolehi hak mereka.Ia dikhabarkan juga telah diwar-warkan untuk diberikan akan tetapi sehigga saat ini ia masih tinggal janji.Beliau juga turut mengupas mengenai beberapa lagi isu setempat yang masih menjadi tidak dikotakan oleh Kerajaan UBN.
Selepas itu ia diteruskan dengan penceramah kedua yang mewakili PKR iaitu Yb Chan Ming Khai ( Adun Simpang Pulai )yang mana dalam ucapanya,Beliau menggariskan penjelasan mengenai Mengapa PR meneruskan proses bagi membubarkan Dun negeri Perak yang sepertimana dinyatakan oleh Beliau yang ia dilakukan bukan kerana menunjukkan bahawa Kerajaan PR `Gila Kuasa',namun ia adalah sebagai salah satu cara bagi Menegakkan Keadilan dan mencari kebenaran dalam suasana Politik di Negeri ini sekarang.Beliau menambah selagi mana Hak Rakyat tidak dikembalikan selagi itulah proses ataupun tuntutan ini akan dibuat dan diteruskan.
Yb SivaKumar meneruskan sesi ceramah malam ini dengan menceritakan kepada Rakyat tentang apa yang berlaku pada sidang dun yang lalu dan apakah yang dilakukan oleh UBN kepada Adun-Adun PR yang tidak diceritakan dan dilaporkan oleh Media kongkongan UBN.Beliau dalam kenyataannya juga ada menyebut bahawa tindakan Pihak berkuasa Polis yang menghalang dan cuba mencampuri Hak Adun-Adun untuk memasuki adalah melampaui batas sama sekali.

Beliau juga menyifatkan tindakan Polis yang melarang mereka membawa masuk alat-alat perakam dan juga Telefon Bimbit ke dalam Dewan adalah sebagai buki bahawa Kerajaan UBN takut akan kebenaran yang akan diberikan kepada Rakyat hasil dari rakaman-rakaman yang diambil.
Yb Khalil Idham Lim yang mana turut hadir juga turut berkongsi cerita mengenai isu dan keadan Politik semasa.Beliau juga turut menyatakan bahawa selepas sahaja Zambry membentangkan Budjet Negeri Perak,Beliau telah diundang oleh Astro Awani untuk berdebat dengan Zambry dalam isu Budjet Negeri Perak.Namun Beliau yang menyifatkan ia sebagai perangkap kepada PR yang mana sekiranya Beliau menerima pelawaan tersebut ia membuktikan bahawa Budjet Coca-Cola Zambry telahpun diterima oleh Adun-Adun PR yang lain dan ia sememangnya sesuatu yang ditunggu oleh pihak UBN bagi mengaburi mata Rakyat.

Menyentuh isu Budjet ini juga Beliau menyatakan sekiranya Zambry merasakan bahawa Kerajaan yang ada hari ini SAH,maka mengapa mereka takut untuk membahaskannya.

Ini sekaligus menyatakan bahawa mereka sendiri dengan jelas tidak mempunyai keyakinan terhadap Kerajaan yang mereka ada sekarang.
Penutup kepada ceramah malam ini ialah Dato Hj Mahfuz Omar yang merupakan penceramah jemputan yang turut mengupas dan berkongsi pemikiran Beliau mengenai isu politik semasa.

Berbicara soal budjet Negeri Perak,Beliau menyatakan bahawa Kerajaan Zambry merupakan Penyamun yang mana ia sama sepertimana ketika mereka mahu merampas Negeri Perak dahulu.`Jika UBN mampu meluluskan Budjet dalam masa 20 minit,maka mereka juga mampu untuk menghabiskannya dalam masa 20 saat'.UBN turut disifatkan sebagai parti Politik yang tidak bertamadun apabila corak pentadbiran mereka itu seolah-olah membawa dan menjadikan Rakyat yang ada semakin mundur dan kurang cerdik.Mereka juga menonjolkan satu pemikiran yang KUNO dengan menyatakan bahawa Kekuatan Fizikal itu adalah yang sewajarnya sedangkan pada zaman yang semakin maju ini kretiviti dan pemikiran secara inovasi itu sepatutnya yang diberikan kepada Rakyat dalam menjadikan mereka golongan yang mampu berfikir dalam soal pentadbiran Negara.

Beliau juga menyatakan bahawa UBN sebenarnya berpolitik adalah berasaskan kepada kepentingan diri dan imej mereka semata tanpa memikirkan nasib dan masa depan Rakyat di Negara ini.

*lagi sambungan kepada ucapan para penceramah boleh didengar di dalam PerakExtv.DSAI Ungkap kata dua untuk Ahli PKR!!


Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi memberi kata dua kepada pemimpin dan anggotanya — sama ada setia atau keluar daripada parti itu jika tidak mahu mengikut dasar dan keputusan ditetapkan.

Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat berkata, beliau bersedia untuk menerima kritikan terhadap parti tetapi tidak boleh berkompromi dengan ahli-ahli yang tidak boleh mengikut dasar yang ditetapkan oleh pucuk kepimpinan.

"Semua anggota parti mestilah menyokong agenda perubahan, bekerja untuk Pakatan Rakyat atau terpaksa disingkirkan daripa
da parti,” kata beliau

Ini dilihat sebagai pendirian tegas dinyatakan Anwar ekoran perkembangan dalam parti itu sejak beberapa bulan lalu.


Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen menyatakan demikian ketika merasmikan Konvensyen PKR Pulau Pinang di sini malam tadi.

Dalam ucapannya malam tadi, Anwar menambah, langkah itu diambil kerana ramai pemimpin PKR yang mahu tindakan tegas dikenakan terhadap anggota yang tidak dapat mengikut dasar parti.

"Beri komitmen kepada parti atau tinggalkan parti dan sertai Umno,” kata beliau lagi.

sumber dari sharpshooter