Preview
Remove image

Doa Kami...

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk
neraka jahannam dalam keadaan hina dina! -Surah Al-Mukmin ayat 60
USUL KEBEBASAN EKONOMI UNTUK WANITA MALAYSIA
PEMBENTANGAN USUL KONGRES WANITA PADA 28 NOV 2008

1. KEBEBASAN EKONOMI BERMAKNA KEBOLEHPAKAIAN INDIVIDU KEPADA PELUANG-PELUANG EKONOMI DAN SUMBER-SUMBERNYA,TERMASUK PERKHIDMATAN DAN MENDAPAT PENDAPATAN BOLEH DIBELANJA SECUKUPNYA AGAR BERUPAYA MEMBENTUK KEHIDUPAN KELUARGA YANG SELESA.

2. WANITA ADALAH ESET PENTING NEGARA DAN MENJADI TAKUNGAN SUMBER TENAGA YANG BESAR DALAM MENYUMBANG KEPADA USAHA-USAHA MEMBANGUNKAN MALAYSIA.MEREKA JUGA BERPERANAN DALAM MENYUMBANG KEPADA AKTIVITI EKONOMI DAN WAJAR MENDAPAT MANFAAT DARIPADA AKTIVITI TERSEBUT DENGAN ADIL.

3. SEBAHAGIAN WANITA MALAYSIA JUGA ADALAH DARI GOLONGAN YANG KURANG BERNASIB BAIK,MISKIN DAN SEBAHAGIANNYA ADALAH IBU TUNGGAL YANG MEMBANTU MENCUKUPKAN NAFKAH MENERUSI PEKERJAAN BAGI MEMENUHI KEPERLUAN 40% DARI 11.3 JUTZ GOLONGAN PEKERJA ADALAH WANITA.

4. KONSEP KEBEBASAN EKONOMI MEMBERI AUTONOMI DAN MAMPU KENDIRI KEPADA WANITA-WANITA DALAM MENJALANI KEHIDUPAN MEREKA.

DENGAN INI KONGRES NASIONAL WANITA PARTI KEADILAN RAKYAT YANG BERSIDANG MENGGESA KERAJAAN MALAYSIA :

1. MENUBUHKAN TASK FORCE UNTUK MEMASTIKAN BAHAWA WANITA MENDAPATKAN EKSES KEPADA SUMBER-SUMBER DAN PERUNTUKAN KERAJAAN,SWASTA DAN LAINNYA SERTA MEMASTIKAN WANITA BERADA DALAM ARUSPERDANA PEMBANGUNAN EKONOMI.

2. MENGUBAL DASAR AGAR WANITA MENERIMA SEKURANG-KURANGNYA 30% DARI MANFAAT EKONOMI YANG BERUPA BANTUAN KEWANGAN DAN PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN OLEH KERAJAAN DAN PIHAK SWASTA KEPADA RAKYAT.

KONGRES NASIONAL WANITA PARTI KEADILAN RAKYAT KE 5
28 NOVEMBER 2008

0 comments: