Preview
Remove image

Doa Kami...

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk
neraka jahannam dalam keadaan hina dina! -Surah Al-Mukmin ayat 60
Hudud .. kenapa tidak kata begini?

Dalam Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu yang ditandatangani oleh raja-raja Melayu dua minggu sebelum 31 Ogos 1957 jelas menyatakan bahawa jikalau ada undang-undang negeri atau undang-undang lain yang bercanggah dengan Perlembagaan PTM, maka undang-undang itu terbatal dengan sendirinya. Perlembagaan yang menyentuh tentang agama Islam, bahasa Melayu, raja-raja Melayu dan hak keistimewaan Melayu hanya boleh dipinda setelah mendapat persetujuan dua pertiga anggota dewan rakyat/parlimen. Jikalau tak dapat, usah sembangler .. buang masa.

Kelantan dan Terengganu difahamkan telah merangka dan meluluskan undang-undang hudud tetapi masih tertangguh perlaksanaannya kerana kena pinda dan digubal dahulu undang-undang ini di peringkat dewan rakyat. Dalam tempoh ini DAP terang-terang menolak hudud. PKR pula serba salah dibuat oleh hudud yang menjadi perjuangan setiap muslim.

Tidak bolehkah pimpinan PAS dan pimpinan Melayu PKR berkata begini, "Undang-undang hudud hanya digunakan ke atas orang-orang Islam sahaja. Orang-orang bukan Islam masih menggunakan undang-undang yang sedia ada. Orang-orang bukan Islam diberi peluang dan ruang masa yang secukupnya untuk memahami hudud. Apabila orang-orang bukan Islam faham tentang hudud, mereka diberi kebebasan untuk memilih sama ada hudud atau sivil".

Saya merasakan jikalau hudud tidak dipaksakan kepada orang-orang bukan Islam, DAP tidak akan melenting. PKR tidak akan serba salah dan PAS mudah memulakan kerja. Usulkan di parlimen supaya kita boleh tengak mana satu AP Melayu yang tidak menyokong hudud. Umumkan nama AP Melayu yang menolak hudud.

DAP/MCA/MIC menentang hudud kerana melibatkan orang bukan Islam. Nah sekarang, hudud untuk orang-orang Islam sahaja. Takkan masih tentang kut?Kalau nak buat memang BOLEH...!!!!

link ke Dango Mamamat

0 comments: